2011-08-13 10:41:39• hírek • Kocsis Zoltán

Hatott a zeneterápia, a Spitalul de Urgenta kitett magáért

Vérbeli folk-rock hangulat vette át az uralmat péntek este Szatmárnémeti megszokott nyugalma fölött, a bukaresti Spitalul de Urgenta a közönség nagy részének passzivitása ellenére is pazar koncertet tartott a „gödörben".

Pontosabban nem is a „gödörben", hanem a mellett, olcsó szójátékkal élve azt is mondhatnánk tehát, hogy Dan Helciug együttese a helyzet magaslatán volt. Segített nekik ebben a Művészeti Iskola gitárképzéseit látogató George Negrea, majd Székely Gabriella szatmári folk-gitáros, végül pedig a Punctul Urmator zenekar és Octavian Bud, akik előzenekarként próbálták fokozni a hangulatot.

Ami nem volt egy könnyű feladat! Mert bár viszonylag sokan kilátogattak a kellemes időben a remek szórakozást ígérő koncertekre, legtöbbjük passzívan hallgatta az előadásokat. Még a Spitalul de Urgenta slágerei, a „Traiasca berea!" vagy a „Lasa ne!" se mozgatta meg őket igazán. A nagyon fiatalok (értsd tizenéves kamaszok) ugyan a végére remek hangulatot teremtettek a „színpad" előtt, ám a már nem ennyire fiatalok (értsd huszonévesek) továbbra is „biztonságos távolságban", a gödör másik oldalán lévő lépcsőn ülve figyelték az eseményeket.

Pedig a Spitalul de Urgenta igazán kitett magáért. Dan Helciug ismét bebizonyította, hogy pazar hanggal áldotta meg a természet, az új tag, Andreaa pedig nem csak esztétikailag, hanem akusztikailag is nehezen feledhető élményt okozott elektromos hegedűjével. Társaik pedig remekül elegyítették a román, ír, orosz és balkáni népzenei elemeket a társadalomkritikával átszőtt hard rockkal, miközben Johannes Bramhs Magyar táncok című művéből is felhangzottak rövid részletek.

Összességében tehát a Szatmárnémeti kulturális Napok keretein belül, az G.M. Zamfirescu Kulturális Központ által szervezett szabadtéri koncert remek estével ajándékozta meg azokat, akik hajlandóak is voltak jó érezni magukat.

Sokan kérdezték, hogy milyen alkalomból szervezték ezt a koncertet. A lényeg azonban nem az alkalom, hanem maga a lehetőség, a koncert, színvonalas zenéből pedig minél több kell. Mert a Spitalul de Urgenta igazán színvonalas muzsikát adott elő.

Várjuk ugyanakkor, hogy egy-egy magyar fellépő is lehetőséget kapjon.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: